Stefanie Everaert
stefanie@doorzon.be
+32 496 28 74 91
Caroline Lateur
caroline@doorzon.be
+32 497 48 36 33
Doorzon Interieurarchitecten werd opgericht in 2005 door Caroline Lateur en Stefanie Everaert. Beiden genoten hun opleiding als interieurarchitect aan respectievelijk Sint-Lucas en de Academie in Gent. Na hun afstuderen werkten ze bijna vijf jaar lang in het atelier van Maarten Van Severen.
De opdrachten van doorzon interieur architecten situeerden zich aanvankelijk in de particuliere sector gaande van nieuwbouw en verbouwingen tot kleinere ingrepen als specifiek maatmeubilair. Gedurende de afgelopen 19 jaar heeft hun werkveld zich verder uitgebreid tot publieke en internationale projecten, prestigieuze wedstrijdontwerpen, scenografieën en tentoonstellingen.
Sinds 2016 werken zij beiden als docent aan de KU Leuven (Faculteit Architectuur, Campus Sint-Lucas Gent) waar zij, samen met Prof. Dr. Ir.-Arch. Fredie Floré, de masterproefstudio ‘Vraagstukken uit de praktijk’ leiden. Dit academiejaar zijn zij werkzaam als gastdocent op de EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (CH)).
Jaarlijks geeft doorzon meerdere lezingen over eigen werk voor diverse instellingen en faculteiten, zowel in binnen- als buitenland. Een eerste monografie verscheen in 2013 in een editie van Vlees & Beton (n°90), met teksten van Prof. Ir.-Arch. Christophe Van Gerrewey en Halewijn Lievens (Nu architectuuratelier).
In 2012 werd doorzon interieur architecten door het VAi en deSingel uitgenodigd voor de tentoonstellingsreeks ‘Jonge makers, denkers, dromers’. Het onderwerp van deze tentoonstelling werd een imaginair ontwerp voor een nieuwe wijkmoskee in Vlaanderen.
Op uitnodiging van architecten de vylder vinck taillieu participeerden zij aan diverse door de Vlaams Bouwmeester georganiseerde ‘Open Oproepen’ (Provinciehuis Oost-Vlaanderen, Leopoldskazerne, Gent, 2014; Ontwerp van een nieuw huis voor de Vlaamse Radio en Televisie, Brussel, 2015; Ontwerp voor een nieuw Maritiem Museum, Droogdokkensite Antwerpen, 2018)
In 2014 werd een eerste opdracht voor de overheid opgeleverd: een nieuw administratief centrum voor het OCMW te Sint-Niklaas, in samenwerking met architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche.
Het Brussels architectenbureau 51n4e nodigde hen uit voor twee projecten in Tirana (ALB), waarvan het Center for Openess and Dialogue door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Albanese premier Edi Rama in 2015 feestelijk werd geopend. Voor de renovatie van de Nationale Opera (Theatre for Opera and Ballet, Tirana (ALB)), tekende doorzon in samenwerking met Khale Acoustics en TTAS studiebureau voor theatertechnieken het ontwerp van de theaterzaal, de repetitieruimtes en alle publieksruimtes.
In 2016 werden architecten devylder vinck taillieu, Filip Dujardin en doorzon interieur architecten door het VAi geselecteerd voor de 15e Architectuur Biënnale in Venetië. Onder de naam BRAVOURE cureerden zij een tentoonstelling rond het thema vakmanschap waarbij telkens een opmerkelijk detail van 12 uiteenlopende Belgische architectuurprojecten op ware grootte werd gereconstrueerd. Er verscheen ook een publicatie over deze tentoonstelling (De Vylder, J., Vinck, I., Taillieu, J., Everaert, S., Lateur, C., & Dujardin, F. (2016). Bravoure scarcity beauty. Antwerpen: Christophe Grafe, dir. Flanders Architecture Institute.)
In datzelfde jaar tekende doorzon mee aan het Palais des Expositions, Charleroi (BE); een project in samenwerking met architecten Inge Vinck Jan De Vylder en Agwa , waarbij ingezet werd op duurzaamheid en hergebruik. Doorzon stond niet alleen in voor het buitenmeubilair – volledig samengesteld uit gerecycleerde bouwelementen – maar zette mee de krijtlijnen van het project uit.
Op uitnodiging van het Design Museum Gent om een nieuwe scenografie te ontwerpen voor de vaste collectie, werkte doorzon interieur architecten samen met FELT architecture & design. Ze waren tevens verantwoordelijk voor de eerste tijdelijke tentoonstelling binnen deze nieuwe opstelling.
Later, in het voorjaar van 2023, keerden zij met Stand Van Zaken terug naar het Designmuseum, daar waar zij in samenwerking met Bram Vanderbeke in de binnentuin van het museum een installatie bouwden om de bezoekers van de eerste editie van het Design Festival te verwelkomen.
Stand Van Zaken werd in 2020 door architect Theo De Meyer en doorzon interieur architecten opgericht vanuit de behoefte om een infrastructuur of platform te creëren waarin diverse vormen van samenwerking kunnen gedijen. Het omvat een reeks van uiteenlopende samenwerkingsverbanden waarin Theo De Meyer, doorzon interieur architecten en verschillende andere individuen in wisselende samenstellingen en contexten samenwerken.
In 2022 fungeerde Stand Van Zaken als curator en scenograaf van de Belgian Art & Design Fair, waarbij een nieuw DNA voor de beurs werd gecreëerd. De opzet was om kunst en vormgeving samen te brengen onder een feestelijke structuur, opgebouwd uit volledig herbruikbare of gehuurde elementen.
Een jaar later bouwden ze vanuit dezelfde visie het hoofdpodium ‘State of Play’ op het Horst Arts & Music Festival. Dit duurzame, innovatieve en inspirerende podiumontwerp werd tot stand gebracht met beperkte middelen en grootschalige gebaren, gestoeld op principes van zelfbouw en circulair materiaalgebruik. Door hun rol als architecten niet alleen te zien als ontwerpers, maar ook als facilitators van een horizontaal proces waarbij verschillende partijen en disciplines hun expertise konden inzetten, werd een krachtig en tot de verbeelding sprekend eindresultaat bereikt.
Pro(pa)Ganda, een nieuw project tot stand gebracht in samenwerking met de Stadsbouwmeester Gent en geleid door Stand Van Zaken, heeft tot doel de vraag te verkennen hoe we ruimte kunnen creëren voor een inclusief en openbaar democratisch debat binnen een stedelijke omgeving. Specifiek richt het project zich op het betrekken van en samenwerken met jongeren, met als doel het ontwikkelen van een innovatieve ruimte die geschikt is voor hun behoeften en aspiraties.
De opdrachten van het bureau zijn sterk geëvolueerd waardoor de traditionele grenzen van het vakgebied uitgebreid werden verkend. Deze evolutie, die het vermogen om te opereren binnen diverse contexten omvat, vormt één van de kernsterktes van het bureau. Een vermogen dat voortkomt uit een eigenzinnige visie en ontwerpattitude waarbij schaal, complexiteit en uitdagend maatschappelijke kwesties niet geschuwd worden.
Mede omwille van en dankzij de multidisciplinaire en internationale samenwerkingsverbanden, wordt het belang en de rol van de interieurarchitect in een brede, maatschappelijk relevante context onderzocht en uitgediept. Dit is één van de ambities die doorzon verder wenst uit te dragen, om zo de discipline van de interieurarchitect binnen Vlaanderen en daarbuiten, een gezicht te geven.