KROMMEWAL 79, 9000 GENT INFO@DOORZON.BE BTW BE 0874 420 950

Stefanie Everaert
stefanie@doorzon.be
+32 496 28 74 91

Caroline Lateur
caroline@doorzon.be
+32 497 48 36 33

 

© Jef Jacobs

Doorzon interieur­architecten werd in 2005 opgericht door Stefanie Everaert en Caroline Lateur.

Hun opdrachten situeerden zich aanvankelijk in de particuliere sector gaande van nieuwbouw en verbouwingen tot kleinere ingrepen als specifiek maat­meubilair. Gedurende de afgelopen 17 jaar heeft hun werkveld zich echter verder uitgebreid tot publieke en internationale projecten, tal van prestigieuze wedstrijd­ontwerpen, scenografieën en tentoonstellingen.

Sinds 2016 werken zij beiden als docent aan de KU Leuven (Faculteit Architectuur, Campus Sint-Lucas Gent) waar zij, samen met Prof. Dr. Ir.-Arch. Fredie Floré, de masterproef­studio ‘Vraagstukken uit de praktijk’ leiden.

Zij gaven reeds meerdere lezingen over hun werk voor diverse instellingen en op tal van faculteiten. (Doorzon, so far Archipel, Gent, 20 maart 2014, ‘Friends of De Vylder, Vinck, Taillieu’ Vorarlberger Architektur Institut, Dornbirn (A), 8 mei 2012; ’De stad van de moskee’ TEDx event Antwerpen, internationale dag voor culturele diversiteit, dialoog en ontwikkeling, 21 mei 2012). 

Een eerste monografie verscheen in 2013 in een editie van Vlees & Beton (n°90), met teksten van Prof. Ir.-Arch. Christophe Van Gerrewey en Halewijn Lievens (Nu architecten).

In 2012 werden zij door het VAi en deSingel uitgenodigd voor de tentoonstellingsreeks ‘Jonge makers, denkers, dromers’. Het onderwerp van deze tentoonstelling werd een ontwerp voor een nieuwe wijkmoskee in Vlaanderen.

Op uitnodiging van architecten de vylder vinck taillieu participeerden zij aan diverse door de Vlaams Bouwmeester georganiseerde ‘Open Oproepen’ (Provinciehuis Oost-Vlaanderen, Leopoldskazerne, Gent, 2014; Ontwerp van een nieuw huis voor de Vlaamse Radio en Televisie, Brussel, 2015; Ontwerp voor een nieuw Maritiem Museum, Droogdokkensite Antwerpen, 2018, …)

In 2014 werd een eerste opdracht voor de overheid opgeleverd: een nieuw administratief centrum voor het OCMW te Sint-Niklaas, in samenwerking met architecten Els Claessens en Tania Vandenbussche.

Het Brussels architectenbureau 51n4e nodigde hen uit voor twee projecten in Tirana (ALB), waarvan het Center for Openess and Dialogue door de Duitse bondskanselier Angela Merkel en Albanese premier Edi Rama in 2015 feestelijk werd geopend. De renovatie van de Nationale Opera (Theatre for Opera and Ballet, Tirana), waarvoor  doorzon het ontwerp van het theater en de publieksruimtes tekende, is momenteel in uitvoering. 

In 2016 werd doorzon interieurarchitecten samen met architecten devylder vinck taillieu en Filip Dujardin, door het VAi geselecteerd voor de 15e Biënnale voor Architectuur in Venetië. Onder de naam van BRAVOURE cureerden zij een tentoonstelling rond het thema vakmanschap waarbij telkens een opmerkelijk detail van 12 uiteenlopende Belgische architectuurprojecten op ware grootte in het paviljoen werd getoond.

In opdracht van het VAi verscheen ook een publicatie over deze tentoonstelling (De Vylder, J., Vinck, I., Taillieu, J., Everaert, S., Lateur, C., & Dujardin, F. (2016).  Bravoure scarcity beauty. Antwerpen: Christophe Grafe, dir. Flanders Architecture Institute.)

Momenteel is in het Designmuseum in Gent een nieuwe scenografie voor de vaste collectie te bezichtigen. Doorzon ging hiervoor een alliantie aan met het Gentse architectenbureau FELT. Zij stonden niet alleen in voor het ontwerp en de vormgeving, maar cureerden samen ook een eerste tijdelijke tentoonstelling binnen de nieuwe opstelling van de vaste collectiestukken.

Mede omwille van en dankzij deze multidisciplinaire en internationale samenwerkingsverbanden, wordt het belang en de rol van de interieurarchitect in een brede, maatschappelijk relevante context onderzocht en uitgediept. Dit is één van de ambities die doorzon verder wenst uit te dragen, om zo de discipline van de interieurarchitect binnen Vlaanderen en daarbuiten, een gezicht te geven.

load load load load